Längmanska kulturfondens stora pris 2009 tilldelas Ulrika Knutson

Prisutdelningen 2009-05-25 på Wärdshuset Ulla Winbladh
Prisutdelningen 2009-05-25 på Wärdshuset Ulla Winbladh

Stiftelsen Längmanska kulturfondens kulturpris för år 2009, 150 000 kronor, tilldelas journalisten Ulrika Knutson, Uppsala, ”för en hängiven insats som folkbildare med fokus på kultur och kvinnors kamp”.

Ulrika Knutson har under många år verkat som kulturjournalist, författare, litteraturvetare och kulturpersonlighet i radio och TV – en genuin folkbildare på kulturens område som med stort allvar och smittande humor lett samtal och fördjupat kunskaperna om stora författare, aktuella samhällsfrågor och vardagliga företeelser.

Folkbildning handlar inte enbart om att skapa arenor som stimulerar till bildning, kunskap och kultur. Folkbildning skall även stärka människors självförtroende och modet att delta i sammanhang som påverkar den egna livssituationen. Ulrika Knutson har en sällsynt god förmåga att stimulera lyssnare, medverkande och studerande till folkbildning i sin bästa form med fördjupat lärande i kombination med personlig utveckling.

I radioprogrammen Godmorgon världen och Kulturradion samt i TV-program som Kulturen och Filmkrönikan har Ulrika Knutson under många år roat och folkbildat (upplyst) sina lyssnare/tittare.

Ulrika Knutsons kanske främsta folkbildargärning var att skriva boken om den kvinnliga Medborgarskolan Fogelstad och kvinnorna runt den. Bokens namn är ”Kvinnor på gränsen till genombrott – Grupporträtt av tidevarvets kvinnor” (Bonniers förlag 2004). Ulrika Knutson berättar om några av 1900-talets mest betydelsefulla kvinnor i Sverige och deras brinnande konstnärliga och politiska engagemang. Även bildningsverksamheten beskrivs och vilken betydelse den fick för kvinnor från olika samhällsklasser. I god folkbildningsanda har Ulrika Knutson åkt landet runt och berättat om Fogelstadkvinnorna, deras arbete och inte minst kopplingen till nutidens utmaningar och samhällsfrågor.