2005 års priser till finlandssvenska författare

Prisutdelningen 2005-06-02 på Sveriges ambassad i Helsingfors
Prisutdelningen 2005-06-02 på Sveriges ambassad i Helsingfors

Två finlandssvenska författare får litteraturpriser

Stiftelsen Längmanska kulturfondens nämnd beslöt vid sitt årssammanträde den 22 april 2005 att dela ut ett pris på 8 500 euro vardera till de två finlandssvenska författarna Benedict Zilliacus och Johan Bargum. Benedict Zilliacus tilldelas priset för spirituell dramatik och berättelser om skärgård, krig och förlorade idyller. Johan Bargum tilldelas priset för en diktning som på glasklar prosa och med träffsäker dialog skildrar konflikter.

Benedict Zilliacus författarskap sträcker sig över ett drygt halvsekel och har en imponerande bredd. Redan under femtiotalet introducerade han en dramatik med ett karakteristiskt lätt anslag som skapade en linje i finlandssvensk teater – spirituell, med ironiska samhällsiakttagelser. Han har också fört fram sina kollegers verk genom stora TV-dramatiseringar av bland andra Anni Blomqvists och Oscar Parlands romaner. En smärtpunkt i Benedict Zilliacus verk är kriget. Med självbiografisk kunskap och en hjärtats målmedvetenhet har han skildrat de upplevelser som för alltid präglat dem som var med, i boken ”Bergets skugga” (1987) och nu senast i manuskriptet till filmen ”Framom främsta linjen” (2004) som lyfter fram det finlandssvenska regementet 61 i Finlands fortsättningskrig. Det är kriget som anslår tonarten också för ”Båten i vassen” (1990), Benedict Zilliacus betagande skildring av den karelska hemgården Hapenensaari, en oförglömlig höjdpunkt i hans författarskap. Läsaren vet att idyllen skall gå förlorad bakom en gräns som gör minnena självlysande.

Johan Bargum har sedan debuten 1965 arbetat med många litterära genrer: noveller, romaner, skådespel och kabaréer. Han betraktas som en av de främsta företrädarna för en stramt klassisk novellkonst i Runar Schildts anda. Bargum belyser ofta ansträngda familjerelationer, konflikter mellan vuxna och barn, vuxna och vuxna. Ensamheten och det fysiska och psykiska våldet står i centrum för många av hans romaner. Den erfarne teatermannen Johan Bargum skriver en träffsäker dialog som stegvis avslöjar komplexiteten hos hans personer. Allt skildras med samma omsorg och precision. Bland Bargums under senare år utgivna böcker märks ”Avsked” (2003), ”Charlie Boy” (1995) och ”Sensommar” (1993).