2012 års priser till finlandssvenska författare

Stiftelsen Längmanska kulturfonden beslöt vid sitt årsmöte i april 2012 att dela ut ett pris på 9 000 euro vardera till de finlandssvenska författarna Pirkko Lindberg och Stella Parland.

Pirkko Lindberg (f 1942)

Prisutdelningen 2012-06-08 på Sveriges ambassad i Helsingfors

inledde sitt författarskap med den i Finland stort uppmärksammade romanen ”Byte” år 1989. Boken tilldelades J.H. Erkkos debutantpris, som aldrig tidigare hade getts till en finlandssvensk författare. Därefter har hon gett ut flera digra och egensinniga romaner. Den senaste, ”Hotell Hemlängtan”, kom 2010.

Det kännetecknande för Pirkko Lindbergs episka prosa är ett mustigt, vittomfamnande berättarhandlag av helt egen karaktär. För Lindberg verkar romanen och prosaformatet vara en ständigt förnybar organism, en som skall vara mottaglig för såväl vidlyftiga, humoristiska och fantastiska – men samtidigt alltid på ett besynnerligt sätt trovärdiga och realistiska – historier som ett etiskt och moraliskt engagemang, särskilt i miljöfrågor.

Det är ett avtryck av format Pirkko Lindberg lämnar i den finlandssvenska litteraturhistorien. Innan Pirkko Lindbergs 600-sidiga ”Byte” kom ut var det dominerande formatet för en finlandssvensk roman under en lång tid en kortare elegant berättelse. ”Byte” var en explosion, och med den inleddes den finlandssvenska breda episka romanens stora segertåg.

Stella Parland (f 1974)

Prisutdelningen 2012-06-08 på Sveriges ambassad i Helsingfors

tilldelas priset med motiveringen att ”hon är en dadaistisk rättika i den finlandssvenska litteraturen, med både sting och sprezzatura. Hon är en mästerlig verbal akrobat och balanskonstnär som dompterar orden att hoppa och skutta och raderna att dansa fram, på spänd lina och med oceangravar”.

Stella Parland har studerat litteratur, teatervetenskap och historia i Helsingfors samt teater i Bologna. Hon arbetar som frilansande teaterkritiker och står ibland själv på scenen. Hon har främst gjort sig känd som barn- och ungdomsförfattare och har bland annat skrivit uppmärksammade poesibilderböcker, såsom ”Katastrofer om slummer och skoj” 2003 och ”Gnatto Pakpak” 2010. Hon har också skrivit verk för scenen och arbetat som översättare av barnböcker.