2019 års priser till Thomas Wulff och Ulrika Nielsen

Stiftelsen Längmanska kulturfonden beslöt vid sitt sammanträde den 18 februari 2019 att dela ut en belöning på vardera 10 000 euro till de finlandssvenska författarna Thomas Wulff och Ulrika Nielsen med följande motiveringar:

Thomas Wulff

Thomas Wulff (f.1953) avslutade 2017 sin stora trilogi om orientalisten, revolutionären och äventyraren Ivarlassy. Wulffs hjälte, uppväxt i Helsingfors och Baku, dras som ung in i det tidiga 1900-talets revolutionära rörelser och förs över Sovjetkarelen till Moskva där han avrättas i Stalins utrensningar. Otack är världens lön heter trilogins sista del, men romanernas värld är från början till slut överflödande rik, på österländsk mystik, dervischer och beslöjade kvinnor, påstridiga viljor, idealister, spioner och skurkar, och på sinnliga intryck som lukten av mahorka och kålsoppa. Det språkliga egensinne som Wulff på 1980-talet släppte lös i ungdomsverken Mumlande mytologier och Trance-Dance har tillförts historisk kunskap, livserfarenhet och gott humör, och resultatet är en djupt originell romankonst.

 

Ulrika Nielsen

Med en blandning av avväpnande lekfullhet och analytisk skärpa tar Ulrika Nielsen sig an såväl vår tids stora politiska frågor som vardagens ting och skrivandets hantverk. På ett poetiskt, pregnant och ofta överraskande språk skriver hon fram egna litterära former i gliporna mellan genrer och konventioner.