Längmanska kulturfondens kulturpris 2013 till Carin Mannheimer

Prisutdelningen 2013-05-23 på Wärdshuset Ulla Winbladh
Prisutdelningen 2013-05-23 på Wärdshuset Ulla Winbladh

Journalisten, författaren och regissören Carin Mannheimer, Göteborg, är 2013 års mottagare av Stiftelsen Längmanska kulturfondens kulturpris på 150 000 kr.

Hon får priset för att hon med sina böcker, samhällsrealistiska pjäser och TV-serier för en stor publik gestaltar vardagliga problem. Det gör hon på ett både allvarligt kritiskt och humoristiskt sätt. Därmed har hon utfört en angelägen folkbildningsinsats. Aktuella samhällsfrågor, parrelationer och socialt utanförskap har varit återkommande teman. Kvinnor, barn och äldre har fått spela huvudrollen och berätta om sina erfarenheter och sin situation.

Carin Mannheimers genombrott kom 1977 med ”Lära för livet” om elevernas och lärarnas verklighet i skolan. En annan stor framgång var ”Svenska hjärtan”, som sändes i SVT under fyra säsonger mellan 1987 och 1988. Under senare år har hon gjort flera uppskattade pjäser om att bli äldre och om äldrevården, såsom ”Solbacken: Avd E”, ”Sista dansen” och den nu aktuella ”I sista minuten” som spelas på teatrar i Göteborg, Stockholm och Helsingborg