Längmanska kulturfondens kulturpris 2016 till Tilde Björfors

Prisutdelningen 2016-06-01 på restaurant Eriks Gondolen
Prisutdelningen 2016-06-01 på restaurant Eriks Gondolen

Stiftelsen Längmanska kulturfonden utdelar sitt stora kulturpris på 150 000 kronor till Tilde Björfors för hennes konstnärliga och pedagogiska förnyelse av cirkuskonsten.

Hon har tillsammans med några unga cirkusartister gjort Cirkus Cirkör till ett av världens ledande kompanier inom konstformen nycirkus. Tilde Björfors och Cirkus Cirkör har förstått att cirkuskonsten på ett alldeles särskilt pregnant sätt kan visa på det mänskliga och de villkor människan lever under. Så t ex kan clownens konst visa oss rädslan och misslyckandet, men att dessa också kan gömma en möjlighet. Dessa tillvarons realiteter måste få vara med i konsten. I de senaste föreställningar som Cirkus Cirkör gjort Boarder och Limits har den lilla utsatta människan på flykt lyfts fram.

Tilde Björfors och hennes medarbetare har också gjort en storartad insats inom pedagogiken. De har grundat utbildningar inom nycirkus på gymnasie- och högskolenivå. Här antas ungdomar som är ”fysiskt intelligenta” och som ibland har svårt för den vanliga skolans undervisningsformer. Dessa ungdomar får här använda sin fysiska intelligens. Då händer det ofta att de blir intelligenta inom de teoretiska ämnena.

Med detta pris till Tilde Björfors vill Längmanska kulturfonden belöna den originella sammanflätning av konst och pedagogik, av kropp och själ. Tilde Björfors verk förenar en klassisk humanistisk tradition och en fantasifull, ny konstform.